Pusterummet – basis

[Lydfilen varer 4 minutter og 45 sekunder]

Du har nu valgt at tage et pusterum.

Du kan starte med at indtage en bevidst kropsholdning, så kropsholdning udstråler en fornemmelse af vågenhed, værdighed.

Og begynde trin 1 ved at bemærke, hvad der sker i dit sind og din krop lige nu uden at forsøge at ændre noget. Men blot anerkende hvad der er din oplevelse i dette øjeblik.

[Stilhed 10 sekunder]

Hvilke tanker går igennem dit sind?

Du kan se, om det er muligt at iagttage dine tanker og simpelthen notere de tanker, der er til stede eller kommer og går.

Hvilke følelser er der? Uanset hvilke følelser du har i dette øjeblik. Er der nogle sansninger ikke fornemmelser i kroppen?

Du kan eventuelt lave en kort scanning af din krop på egen hånd, og se om det er muligt at være åben for, hvad end der er til stede lige nu inde i dig.

[Stilhed 10 sekunder]

Og nu trin 2.

Lad din opmærksomhed rette sig mod fornemmelsen af dit åndedræt.

Du kan gå helt tæt på og undersøge fornemmelsen af åndedrættet nede ved maven, ved at følge hele din indånding fra den starter, og bemærker om maven hæver og udvider sig en smule på indåndingen. Og dernæst følge hele din udånding mens maven igen sænker sig og slipper en smule.

Hvis du har lyst, kan du, mens du sidder og følger din indånding og udånding, placere en hånd på maven, der hvor du fornemmer dit åndedræt. Som en støtte til at forbinde dig med dit åndedræt og forankre dig selv i nuet.

[Stilhed 10 sekunder]

Og som en del af det næste trin (trin 3) kan du nu udvide din opmærksomhed på fornemmelsen af dit åndedræt til at inkludere hele din krop i sin helhed. Din kropsholdning og dit ansigtsudtryk.

Lad sansninger og kropsfornemmelser komme til dig i en bred kropslig opmærksomhed. En fornemmelse af at hele kroppen ånder ind og ånder ud.

[Stilhed 10 sekunder]

Hvis der er særlige områder i kroppen, hvor du oplever spændinger eller intensitet, kan du undersøge, om det er muligt at åbne for disse områder ved at ånde ind i dem på din indånding.

Og når du ånder ud fra områderne, så se om området kan løsnes lidt eller blødgøres lidt sammen med din udånding.

Så godt du nu kan, kan du bringe denne bevidste fornemmelse af rummelighed eller plads med dig videre i dine næste øjeblikke af din dag